De lage olieprijs doet flink pijn bij energiegigant Shell. Over het derde kwartaal van dit jaar boekte het concern voor liefst 8 miljard dollar af op de waarde van olie- en gasprojecten. Toch oogt het aandeel Shell behoorlijk aantrekkelijk, gelet op het stevige dividend, stelt Patrick Beijersbergen.
De lage olie prijs doet Royal Dutch Shell pijn. Het olieconcern rekent met een prijs van 60 dollar voor een vat om break-even te draaien en dat niveau lijkt voorlopig buiten bereik. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal het slechtste kwartaal uit zijn geschiedenis gedraaid: een verlies van ruim 6 miljard dollar. Het vierde kwartaal wordt waarschijnlijk niet veel beter.
Shell grijpt hard in. Duizenden ontslagen en voor tientallen miljarden aan bedrijfsonderdelen in de etalage. Door geen geld meer te steken in Arctisch Alaska en teerzandprojecten in Canada speelt Shell geld vrij dat slimmer besteed kan worden.
En dat is goed. Want hoewel Shell zelf gelooft dat de olieprijs in de toekomst weer omhoog zal gaan, is het bedrijf er nu wel beter op berekend als dit onverhoopt niet gebeurt.
Kasstroom Shell sterk, dividend blijft op peil
Met de kasstroom zit het nog wel goed: er komt zo’n 30 miljard dollar per jaar binnen, waarvan slechts 10 miljard voor dividend nodig is.
Het is de komende jaren de vraag wat Shell gaat doen met die 20 miljard kasstroom die overblijft, maar voor nu is het feit dat Shell fors ingrijpt om de winstgevendheid veilig te stellen vooral een goed teken voor de aandeelhouders.
De 47 dollarcent die per kwartaal als dividend wordt uitgekeerd is voorlopig veilig. Het aandeel Royal Dutch Shell is op 13 keer de verwachte winst voor 2016 en met een dividendrendement van 7 procent goedkoper dan het in lange tijd was. Zo is een rampkwartaal toch nog ergens goed voor: het levert een fantastisch koopmoment op.
Royal Dutch Shell is één van de kooptips uit Beleggen kun je zelf, Tips & Tricks 2016, nu te koop bij de betere boekhandel en www.writersunited.nl
Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en hoofdredacteur van Effect, het beleggersmagazine van de VEB. De auteur bezit aandelen Royal Dutch Shell.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl